timp de uscare sapa de ciment

Timpii de uscare a șapelor pot varia adesea în mod semnificativ în funcție de condiții; pe lângă tipul de șapă utilizat și metoda de construcție, mulți alți factori, cum ar fi condițiile structurale, umiditatea aerului, umiditatea camerei și temperatura, joacă un rol important în acest caz.

Starea de uscare a șapei poate fi, de asemenea, semnificativ diferită de ceea ce ar fi de așteptat. În cazuri de incertitudine, cel mai bine este să iei întotdeauna decizii cu privire la cât de uscată este șapa în sine.

Trebuie făcută o distincție de bază între accesibilitate și disponibilitatea de acoperire. Cele mai multe șape, inclusiv cele de ciment, sunt gata uscate și pot fi călcate după câteva zile, dar șapele de ciment, în special, sunt adesea gata să fie puse în funcțiune abia după trei-patru săptămâni.

Uscarea completă durează apoi și mai mult. Alte tipuri de șapă au uneori timpi mult mai scurți până când sunt gata. Fiecare tip de șapă are proprietăți diferite la o anumită umiditate reziduală, de care trebuie să se țină cont aici. În plus, depinde dacă este vorba de un strat de șapă încălzit sau neîncălzit și dacă există posibilitatea unui schimb de aer frecvent în încăpere.

Uscarea prea rapidă poate duce la crăpare

Uscarea prea rapidă a șapei este, de obicei,, problematică, deoarece, în acest caz, șapa nu se întărește complet din punct de vedere chimic, ci doar parțial. Atunci când se aplică acoperirea pardoselii, mortarul de deasupra șapei poate absorbi umezeala din șapa care s-a uscat prea repede – atunci există riscul de deformare și, uneori, chiar de fisurare.

Șapele rapide au adesea timpi de uscare mai scurți

O șapă poate fi, de asemenea, uscată mai repede prin utilizarea unor aditivi speciali – în acest caz, aditivii o fac inofensivă și nu provoacă fisuri sau deformări atunci când se aplică ulterior învelișul superior.

Aditivii pot fi fie adăugați separat la o șapă „obișnuită”, fie sunt oferiți ca un amestec complet gata preparat. Vă rugăm să rețineți, totuși, că regulile privind umiditatea reziduală, care se aplică în mod normal acestui tip de șapă, nu se mai aplică; fiecare modificare a aditivilor produce proprietăți chimice și fizice speciale. În acest caz, se aplică numai specificațiile producătorului respectiv.

4.3/5 - (167 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro