Izolarea fonică a tavanului la bloc ar rezolva problema multor apartamente. În general, ceea ce ne irită sunt zgomotele de deasupra noastră. De exemplu, zgomotul pașilor, zgomotul scaunelor sau sărituri. Aceste zgomote repetate pe tot parcursul zilei pot fi foarte perturbatoare. Iar sfătuirea vecinilor din timp să meargă puțin mai liniștit, să nu arunce obiecte grele sau să pună protecție de zgomot la scaune, nu aduce rezultatele anticipate.

Singura soluție este izolarea fonică a tavanului, astfel încât aceste sunete să fie practic inaudibile. Nu vrem să ne auzim vecinii de la etaj, dar vrem să avem un pic de liniște și intimitate în propriul apartament. Cu toții avem nevoie de ea și cu toții avem dreptul la aceasta. Deci, cum se izolează fonic tavanul unui apartament? Vom răspunde la această întrebare în acest articol.

Izolarea fonică a tavanului – merită realizată?

În general, blocurile noastre nu au izolare fonică, iar de multe ori tavanele din beton armat în sine, din care sunt realizate pardoseli individuale, favorizează transmiterea sunetelor de la un vecin la altul. Astfel, auzim când vecinii aspiră în apartament, când merg dintr-o cameră în alta și, uneori, auzim chiar televizorul sau conversațiile de sus.

De multe ori se întâmplă ca podeaua vecinilor să scârțâie pentru că parchetul este insuficient izolat. Apoi, izolarea față de aceste sunete este un proces esențial. Izolarea fonică a tavanului poate fi realizată în blocuri, case și alte tipuri de clădiri.

Cum se izolează fonic un tavan?

Pe piață exista multe materiale cu proprietăți care izolează fonic interiorul și constituie un fel de barieră de izolare fonica. Iată câteva dintre ele.

Cel mai simplu mod este să folosești un tavan suspendat din gips-carton, care va atenua sunetele. Blocurile noastre au în general 2,2 metri înălțime. Pe de altă parte, un astfel de tavan face camera mai mică cu doar aproximativ 7 cm. Gips-cartonul în sine are deja anumiți parametri de izolare fonică, atâta timp cât este suficient de gros (aprox. 2 cm). Dar dacă asta nu este suficient, poți folosi așa-numitele insertii acustice.

Dacă avem deja un tavan suspendat în apartamentul nostru, ca o barieră pentru a amortiza sunetele de sus, putem pune vată minerală de mare densitate (140 kg/m3) și o grosime de aproximativ 5 cm în spațiul tavanului. Aceasta va izola perfect camera de zgomotul inutil și, în același timp, este un fel de izolație termică.

Polistirenul acustic este o altă modalitate eficientă de izolare fonică a unui apartament. Materialul în sine are un avantaj suplimentar. Ei bine, nu numai că izolează fonic camera în sine, ci constituie și un strat termoizolant care protejează apartamentul nostru împotriva pierderii căldurii către exteriorul locuinței.

4.2/5 - (187 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro