Atunci când observați prezența umidității pe tavan și pe pereții unei clădiri, atât în interior, cât și în exterior, este necesar să se identifice prompt cauzele pentru a interveni și a evita degradarea structurilor clădirii.

Unele dintre cauzele infiltrării apei în pereți sunt după cum urmează:

  1. stagnarea apei cauzată de condiții structurale speciale;
  2. degradarea impermeabilizării, în special a acoperișurilor și teraselor;
  3. absența unei izolații adecvate a zidăriei împotriva solului;
  4. scurgerea sau funcționarea defectuoasă a conductelor sistemului de apă sau de încălzire;
  5. defectarea bruscă a aparatelor de uz casnic, cum ar fi mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe;
  6. scurgeri de la burlan;
  7. ascensiunea apei din subsol.

Deteriorarea se manifestă de obicei prin formarea de pete de umiditate mai întunecate pe tencuială sau prin apariția de halouri sau deviații de vopsea pe pereți sau tavan. Prin urmare, este necesar să se procedeze la căutarea scurgerilor de apă pentru a limita daunele de pe suprafața deteriorată și pentru a găsi o soluție la problemă.

După efectuarea reparației, va fi necesar să așteptați aproximativ trei sau patru săptămâni pentru uscarea pereților, pentru a continua cu posibila restaurare a acestora.

Tavan și perete umed: posibile daune cauzate de infiltrarea apei

Deteriorarea estetică – infiltrarea apei în tavan sau pereți determină formarea de pete pe suprafața acestora, însoțite de mucegai și eflorescență salină, iar în cel mai avansat caz, prăbușirea tencuielii, cu posibila compromitere a structurii de susținere.

Daune structurale – creșterea umidității în interiorul pereților casei face ca sărurile dizolvate în pământ să se acumuleze în aceștia, creând cristale din ce în ce mai mari, care generează presiuni de natură să compromită rezistența mecanică a structurii clădirii, ducând la formarea de fisuri în pereți.

Scăderea confortului – deoarece pereții sunt umezi, eficiența termică a clădirii scade, favorizând apariția mucegaiului și, prin urmare, a mirosului urât.

Riscuri pentru sănătate –  umiditatea excesivă din camere pot duce la apariția alergiilor, a bolilor respiratorii, a iritațiilor pielii și a bolilor de natură mai gravă. Apariția în special a mucegaiului face spațiile ca spațiile în care locuim să fie nesănătoase și dăunătoare.

Costuri crescute – dată cu creșterea umidității interioare, vor exista costuri mai mari pentru încălzire și electricitate, deoarece compromiterea funcției de izolare, creează o dispersie mai mare a căldurii la exterior, pe lângă cheltuielile pentru reabilitarea pieselor deteriorate și a oricăror dezumidificatoare electrice și sobe care nu rezolvă problema la bază.

4.3/5 - (141 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro