Vasul de expansiune al centralei este un rezervor care conține atât aer, cât și apă, volumul său se adaptează la volumul de apă pentru a evita creșterea bruscă a presiunii. Asigură o presiune constantă atunci când apa este rece, evitând astfel presiunea prea scăzută și evită introducerea aerului în circuit, ceea ce ar provoca rugina și coroziunea țevilor. Apoi, vasul de expansiune, se adaptează la schimbările volumului de apă pentru a preveni creșterea presiunii prea mult.

Vasul de expansiune poate fi de 3 tipuri: închis la presiune constantă, închis cu presiune variabilă și deschis.

Cum afli că vasul de expansiune al centralei trebuie schimbat?

Dacă observați că presiunea centralei crește și scade și se schimbă continuu, dacă apa din interiorul circuitului de încălzire nu este niciodată suficientă, dacă centrala se blochează, dacă din centrală se scurge apă, probabil că vasul de expansiune este defect, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie schimbat. Este posibil să se fi dezumflat pur și simplu, așa că mai întâi de toate încercați să umflați vasul de expansiune al centralei, dacă lucrurile nu se schimbă, va trebui să înlocuiți vasul de expansiune al centralei.

Cum se înlocuiește vasul de expansiune al centralei?

Înainte de a înlocui vasul de expansiune al centralei, trebuie să închideți robinetul principal de apă menajeră, să opriți centrala și să o lăsați să se răcească timp de câteva ore, apoi să goliți circuitul de apă. Este mai bine să nu efectuați singur munca, deoarece vasul de expansiune poate fi greu, mai ales dacă este umplut cu apă.

Dacă decideți să continuați pe cont propriu, asigurați-vă că achiziționați un vas de expansiune care are un volum mai mare sau egal cu cel anterior.

Iată cum să înlocuiți vasul de expansiune al centralei:

  • Opriți centrala și închideți cele 4 robinete de apă (două de încălzire și două ale apei calde);
  • Scurgeți apa până când presiunea este la 0;
  • Deșurubați cele două șuruburi care strâng conductele de conectare la intrarea și ieșirea apei;
  • Deșurubați șuruburile vechiului vas de expansiune și trageți-l cu grijă;
  • Înșurubați noul vas de expansiune prin strângerea șuruburilor și conectarea conductelor de admisie și evacuare a apei;
  • Deschideți alimentarea cu apă a centralei și aduceți presiunea înapoi la 1,5 bari, prin supapa de presiune corespunzătoare, care este de obicei situată în partea inferioară a centralei (consultați broșura de instrucțiuni dacă nu știți unde se află).
  • Asigurați-vă că nu există scurgeri și porniți din nou centrala.

Daca aveti nevoie de asistenta pentru centrală contactati-ne acum! Tehnicienii 151.ro sunt activi 24 de ore din 24, în fiecare zi!

4.7/5 - (130 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro