Dispozitivele electrice sunt deja un standard în casa, biroul și alte încăperi. Ele oferă o mare comoditate și confort în activitățile noastre de zi cu zi. Din acest motiv, instalația electrică din fiecare locuință este crucială. Și astfel, în mod similar este distribuția și amplasarea corectă a prizelor și întrerupătoarelor electrice.

Reguli de bază pentru montarea prizelor electrice

Prizele electrice și întrerupătoarele ar trebui să fie amplasate într-un loc convenabil și sigur pentru noi. Întrerupătoarele de lumină sunt de obicei plasate în camere sau alte încăperi din interior. Datorită acestui fapt, la intrarea în cameră, avem o priză de întrerupător chiar la intrare. În încăperile cu umiditate mare si abur, din motive de siguranță întrerupătoarele sunt montate in exterior, chiar lângă ușă de intrare dinspre mâner.

Prizele electrice trebuie aranjate astfel încât să poată fi utilizate cu ușurință. Numărul lor într-o cameră dată depinde de cât de intens dorim să le folosim și de numărul de dispozitive electrice.

La ce înălțime trebuie instalate prizele?

Înălțimea prizelor de la podea depinde de tipul camerei. Întrerupătoarele sunt de obicei amplasate la o înăltime de 140 cm, iar în camerele copiilor sunt instalate la o înălțime de aprox 100-120 cm, pentru ca copilul să ajungă la întrerupător. Prizele sunt amplasate la aproximativ 15 cm de tocul ușii. Înălțimea prizelor electrice depinde de cameră.

Amplasarea prizelor și întrerupătoarelor în funcție de încăpere

Bucătărie – întrerupătorul se plasează la o înălțime de aprox 140 cm de la podea, prizele la inaltimea de 85 cm – 115 cm in functie de preferinte.

Baie – intrerupatorul la inaltimea de aprox 140 cm fata de podea, prize la inaltimea de 140 cm fata de podea. Cel puțin trei prize, inclusiv una ca circuit separat pentru o mașină de spălat. Prizele trebuie să fie rezistente la stropire cu apa, marcate IP44. Distanța dintre priză și marginea căzii de baie sau a cabinei de duș nu este mai mică de 60 cm.

Hol – cel puțin o priză. Comutatoare la inaltimea de 140 cm, numarul depinde de necesitatati.

Camere – Intrerupatorul la inaltimea de 140 cm. În camerele copiilor 100-120 cm. Înălțimea prizelor de la podea este de 20-30 cm. Distribuția prizelor la fiecare 2-2,5 m una de alta.

4.2/5 - (177 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro