Ferestrele joacă un rol important în echilibrul clădirilor și prin ele se încadrează și energia solară, lumina, respectiv aerul. Sticla transparentă, precum și cea opacă, trebuie să garanteze durabilitatea, confortul termo-higrometric, acustic, luminos și protecția împotriva agenților atmosferici. Este ușor de ghicit cât de multă diferență oferă diferitele tipuri de sticlă disponibile.

Evoluția tehnologică a dus la dezvoltarea unor soluții din ce în ce mai eficiente și, de când producția de sticlă a devenit industrială la începutul anilor ’90, omenirea a ajuns să creeze clădiri cu fațade întregi din sticlă. Pentru a îmbunătăți performanța sticlei transparente, a fost introdus geamul dublu, cu o cavitate de grosime variabilă și care conține diferite gaze.

Tipuri de sticlă

Sticlă cu emisie termică redusă

Sticla cu emisii reduse au performanțe termice excelente și nu compromit transmisia luminii. Ele sunt obținute prin interpunerea unui film de natură metalică spre partea sticlei exterioare. Performanța se îmbunătățește pe măsură ce blochează mai mult de 90% din razele infraroșii invizibile, păstrând o mare parte din căldură.

Sticlă dublă

În cadrul geamurilor duble, radiația luminoasă trece optim prin sticlă, dar nu și cea termică, deoarece undele din câmpul infraroșu sunt blocate. Acest tip de sticlă permite rezolvarea problemei supraîncălzirii din timpul verii.

Sticlă vidată

Este un sistem compus din două foi de sticlă împărțite de o cavitate din care tot aerul este complet aspirat, devenit etanș. Astfel, schimburile prin convecție sunt mult reduse, iar valorile de transmisie sunt atinse sau chiar egale cu 0,2 W / m2K. În domeniul cercetării, se efectuează mai multe studii pentru a obține o producție mai bună și pentru a răspândi utilizarea acesteia.

Sfaturi pentru alegerea sticlei potrivite

Iată câteva sfaturi pe care nu trebuie să le uiți înainte de a alege sticla potrivită:

  • Acordați atenție climatului locului în care este folosită sticla, încercând întotdeauna să alegeți îndeplinirea cerințelor funcționale, a esteticii și a eficienței.
  • Identificați în mod clar nevoile voastre. Doriți să controlați emisia termică solară? Ce nivel de confort căutați? Ce funcție vor avea?
  • În controlul aportului solar, deși unele sticle îl limitează, fără un sistem studiat nu veți avea niciodată rezultate optime.
  • Atunci când alegeți sticla, asigurați-vă că garantează o redare optimă și plăcută a culorilor, de asemenea, în funcție de utilizarea preconizată.
  • În cele din urmă, atunci când proiectați ferestre mari, este necesară o atenție deosebită la siguranța și rezistența sticlei.
4.7/5 - (152 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro