Un grătar curat face mâncarea mai bine și mai repede – iată cum să îl curățați pe al dumneavoastră și cât de des ar trebui să o faceți

Data: 21.12.2023
Cuprins
Grătarul de exterior este prietenul tău de vară? Dacă da, probabil că apelați la el în mod regulat, deoarece grătarul este un mod eficient, distractiv și gustos de a găti – și adesea produce mai puțină mizerie decât utilizarea aragazului. Totuși, acest aparat necesită totuși o anumită întreținere.
În timp ce căldura ridicată a grătarului ucide agenții patogeni care se ascund în alimente, este important să îl păstrați curat pentru a-i îmbunătăți performanța și a-i prelungi durata de viață. „Cu cât sunt mai multe resturi de grătar pe grătar, cu atât mai greu se mișcă aerul fierbinte în interior”, spune Kevin Kolman, maestrul șef al grătarelor Weber. Acest lucru împiedică grătarul să se încălzească rapid – și înseamnă că nu va fi atât de fierbinte pe cât aveți nevoie.
Pur și simplu: un grătar curat gătește mâncarea mai bine și mai repede. Expertul nostru în grătare vă explică exact cum să vă curățați grătarul și să-l mențineți pregătit pentru a funcționa cât mai bine.
Un program lunar de întreținere și curățare va ajuta la prelungirea duratei de viață a grătarului, în funcție de frecvența cu care îl utilizați. Grătarele pe gaz, pe cărbune și electrice trebuie curățate o dată sau de două ori pe lună. Această cadență se intensifică vara, când facem mai mult grătar: „Regula de bază este ca la fiecare cinci până la șapte gătiri să vă curățați grătarul”, explică Kolman. Grătarele pe peleți, însă, trebuie curățate după fiecare utilizare.
Ce trebuie să cureți de fiecare dată când faci grătar
Există câteva lucruri pe care trebuie să le bifați de pe lista de întreținere de fiecare dată când faceți un grătar. Cenușa și cărbunele vechi trebuie îndepărtate de pe fundul vasului înainte de fiecare utilizare, pentru a preveni acumulările. (Asigurați-vă că cărbunele este complet stins înainte de a aborda această sarcină.) Pentru un grătar pe gaz, goliți tava de colectare sau tava de orice grăsime sau reziduuri alimentare pentru a preveni incendiile sau revărsarea.
Înainte de a începe
Identificați tipul și materialele grătarului dvs.
În primul rând: Identificați tipul de grătar (cu cărbuni, gaz sau peleți) și materialul de suprafață al acestuia. În timp ce metodele de curățare pentru toate opțiunile de grătare sunt similare, materialele interioare și exterioare ale acestora vor determina tipul de consumabile de curățare de care aveți nevoie. „Folosiți întotdeauna detergentul de suprafață corect”, afirmă Kolman. Citiți etichetele solvenților de curățare pentru a înțelege mai bine pe ce suprafețe ar trebui să fie folosiți – și fiți pregătit să aveți câteva opțiuni pe punte. „Vreți să folosiți detergenți specifici pentru suprafețe alimentare pentru interiorul grătarului și detergenți specifici pentru exteriorul grătarului”, spune el.
Adunați materiale
- Perie pentru grătar
- Detergent pentru suprafețe sau săpun de vase
- Tampon de curățat ușor
- Oțel inoxidabil de curățare
- Pânză din microfibră
- Mănuși
Protejați-vă mâinile
Înainte de a începe, protejați-vă mâinile (Kolman recomandă întotdeauna să purtați mănuși atunci când curățați). „Fumul, grăsimea și alte pete de grătar sunt greu de îndepărtat de pe mâini și haine, așa că folosirea mănușilor de cauciuc vă va face viața mai ușoară”, spune el.
Cum să vă curățați grătarul, pas cu pas
Step 1: Clean the Interior
Pentru suprafețele interioare din porțelan, utilizați un tampon de curățare delicat și un detergent de vase sau un detergent pentru suprafețe; exteriorul porțelanului trebuie curățat cu prosoape de hârtie și detergenți pentru suprafețe. Săpunul de vase blând ajută la tăierea unei părți din grăsimea și resturile de pe interiorul și exteriorul unui grătar de porțelan – deci, dacă petele de pe suprafața exterioară nu se mișcă, spălați-l cu spumă.
Pentru cele mai bune rezultate, nu pulverizați suprafețele cu solvenți de curățare și nu le ștergeți prea repede după aceea. „Ar trebui să lăsați întotdeauna detergenții câteva minute pentru a ataca grăsimea și resturile lipite și apoi să ștergeți”, spune Kolman.
Pasul 2: Curățați exteriorul
Pentru exteriorul unui grătar din oțel inoxidabil, aplicați mai întâi un detergent pentru oțel inoxidabil și apoi o lustruire folosind un prosop din microfibră. Nu folosiți niciodată prosoape de hârtie pe acest material, care ar putea duce la zgârieturi, spune Kolman. Sfat pro: Asigurați-vă că mergeți cu firul oțelului inoxidabil în timpul curățării, ceea ce va ajuta, de asemenea, la minimizarea zgârieturilor.
Nu uitați să folosiți un capac pentru grătar. „Folosirea unui capac pentru a ține grătarul la adăpost de intemperii va contribui, de asemenea, la prelungirea duratei de viață a acestuia”, spune Kolman.
Pasul 3: Curățați grătarele grătarului
Grătarele de gătit fac munca grea în sezonul de grătar înalt. Kolman recomandă să curățați grătarele de orice reziduuri de mâncare atunci când grătarul este fierbinte, imediat după preîncălzire.
Este ușor să o faci parte din rutina ta de grătar. „Cel mai bun mod de a curăța orice suprafață pe care faceți grătar este să încălziți grătarul la 500-600 de grade timp de 10-15 minute și să folosiți o perie pentru grătar”, spune el. Periajul tuturor resturilor în exces în jos și în afara grătarului ajută la prevenirea lipirii viitoare a alimentelor. Toate celelalte operațiuni de curățare ar trebui să se facă atunci când grătarul este rece la atingere.
Întrebări frecvente
- Ar trebui să curățați un grătar când este cald sau rece? Ambele. Va trebui să încălziți grătarul pentru unele porțiuni ale procesului de curățare, dar și să-l lăsați să se răcească pentru altele. Curățarea grătarelor grătarului se face cel mai bine atunci când grătarele sunt fierbinți. Toate celelalte operații de curățare trebuie făcute numai când grătarul s-a răcit complet.
- Este sigur să curățați un grătar cu oțet? Da. Utilizarea oțetului alb pentru a vă curăța grătarul este perfect sigură și, dacă este singurul lichid de curățare pe care îl aveți la îndemână, este perfect acceptabilă. O rețetă de curățare cu oțet ușor de utilizat pentru toate scopurile este amestecarea a 2 părți de oțet cu 1 parte de apă într-o sticlă cu pulverizator.
- Ar trebui să ungeți un grătar după ce îl curățați? Ungerea cu ulei a grătarelor grătarului ajută la crearea unei suprafețe neaderente pentru mâncarea pe care o gătiți. Nu este în întregime necesar, dar dacă doriți să o faceți, pur și simplu înmuiați un prosop de hârtie în ulei și, folosind un clește, treceți prosopul de hârtie peste grătarele grătarului, astfel încât uleiul să fie șters uniform.
