Cum să igienizați fructele și legumele

Data: 26.12.2024

Probabil că știați cât de important este să igienizați fructele și legumele chiar și înainte de răspândirea COVID-19. Coronavirusul a făcut însă ca igienizarea articolelor pe care le aducem în casă, inclusiv a produselor proaspete, să devină mai serioasă. Și, în timp ce o clătire rapidă cu apă ar fi putut părea suficientă, normele actuale privind siguranța alimentară la domiciliu sugerează că este mai bine să faceți mai mult decât mai puțin atunci când vine vorba de igienizarea fructelor și legumelor dumneavoastră.Sau nu?
Mai jos, vom trece în revistă elementele de bază pe care trebuie să le cunoașteți despre cum să dezinfectați fructele și legumele în mod sigur și eficient – și de ce este atât de important să faceți acest lucru în primul rând.
De ce trebuie să igienizați fructele și legumele?
Fructele și legumele trec printr-o călătorie destul de lungă înainte de a ajunge în sertarele cu crăticioare, iar pe parcurs, ele adună lucruri pe care nu doriți să le mâncați, inclusiv ceară, murdărie și pesticide chimice. De asemenea, ele pot găzdui agenți patogeni care provoacă toxiinfecții alimentare, o problemă care afectează unul din șase americani în fiecare an, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
COVID-19 adaugă o altă amenințare pe lista lucrurilor care s-ar putea ascunde pe fructele și legumele dumneavoastră, și anume germenii de la persoanele care ar fi putut atinge produsele înainte de a le cumpăra. Acestea fiind spuse, o verificare a realității este utilă aici. Administrația Federală a Medicamentului (FDA) menționează că, în prezent, nu există dovezi ale transmiterii COVID-19 prin alimente sau ambalaje alimentare. Nevoia de a igieniza fructele și legumele înainte de a le consuma este încă legată în principal de ceara, murdăria, substanțele chimice și agenții patogeni menționați mai sus, pașii suplimentari din acest moment oferind mai multă liniște decât orice altceva.
Pandemie globală sau nu, este întotdeauna bine să igienizați fructele și legumele. Și cu siguranță există unele lucruri de făcut și de nefăcut atunci când vine vorba de modul corect de a face acest lucru.
Cum să igienizați în siguranță fructele și legumele
Spălarea eficientă a fructelor și legumelor înainte de a le consuma este de fapt mult mai ușoară decât ați putea presupune. Iată cum să o faceți.
Spălați-vă mai întâi pe mâini. Nu doriți să transferați accidental germeni de pe mâini pe produsele dumneavoastră înainte și după dezinfectarea acestora, deoarece acest lucru ar fi contraproductiv. Urmați ghidul stabilit de a vă spăla pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, iar apoi puteți să vă luați alimentele. Dezinfectantul pentru mâini este suficient și în acest caz.
NU spălați produsele înainte de a fi gata să le consumați. Umiditatea este un habitat perfect pentru bacterii. Dacă igienizați fructele și legumele înainte de a fi gata să le consumați, riscați să creați un mediu în care bacteriile suplimentare se pot dezvolta. Aceste bacterii nu sunt neapărat periculoase, dar pot accelera procesul de degradare a produselor, ceea ce nu este ideal în cele mai bune momente și mai ales atunci când încercați să faceți cât mai puține drumuri la magazinul alimentar.
NU folosiți decât apă rece. S-au răspândit multe informații cu privire la metodele adecvate de igienizare la domiciliu în lumina coronavirusului. Dacă ați fost atenți, probabil că ați văzut recomandări de a dezinfecta fructele și legumele cu săpun sau cu clătiri speciale pentru produse, dar mulți experți – inclusiv Departamentul Agriculturii din SUA – spun că aceasta este o idee proastă.
Multe fructe și legume sunt poroase, ceea ce înseamnă că este ușor ca ceva ce aplicați pe exterior să se infiltreze în interior. Dacă sunt consumate, săpunurile, chiar și cele blânde, pot provoca dureri de stomac și nu sunt aprobate de FDA pentru utilizarea pe alimente. În ceea ce privește spray-urile și clătirile pentru produse, nu există dovezi că acestea sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și s-au efectuat puține cercetări privind siguranța lor clinică.
Cel mai bun pariu? Rămâneți la apă rece și clătiți bine fiecare fruct sau legumă timp de cel puțin 30 de secunde înainte de consum, chiar dacă intenționați să le decojiți și/sau să le gătiți. Evitați apa fierbinte, care poate oferi microorganismelor o cale de a pătrunde în interiorul produsului.
NU uitați să fiți minuțioși. O clătire cu apă rece este tot ce ar trebui să fie necesar pentru ca fructele și legumele dvs. să poată fi consumate în siguranță, dar tehnica este importantă în acest caz. Dacă igienizați salată, varză sau alte legume cu frunze, îndepărtați stratul exterior al acestora înainte de igienizare. Îndepărtați și frunzele de pe alte fructe și legume înainte de curățare și eliminați orice pete deteriorate sau vânătăi, care pot găzdui bacterii.
Pentru articole precum mere, cartofi, morcovi și alte fructe și legume tari, utilizați o perie pentru legume în timpul clătirii cu apă rece pentru a freca suprafața. Pentru produsele mai moi, cum ar fi fructele de pădure, roșiile și ciupercile, folosiți-vă mâinile pentru a freca ușor, dar ferm produsul în timpul clătirii.
Luați în considerare o baie cu bicarbonat de sodiu dacă doriți să faceți un pas mai departe. Dacă apa rece nu vi se pare suficientă, atunci un pas în plus ar fi o baie cu bicarbonat de sodiu. Un studiu recent publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că o baie cu bicarbonat de sodiu a fost cea mai eficientă metodă de îndepărtare a reziduurilor de pesticide de pe mere, chiar și în comparație cu înălbitorul Clorox (care, trebuie menționat, nu ar trebui folosit niciodată pe alimente).
Pentru a face o baie cu bicarbonat de sodiu, curățați și dezinfectați chiuveta din bucătărie, apoi umpleți-o cu apă rece. Apoi, adăugați bicarbonatul de sodiu – aproximativ o linguriță ar trebui să fie suficientă, deși puteți adăuga până la câteva linguri dacă preferați. Adăugați fructele și legumele în baie și lăsați-le la înmuiat timp de 12 până la 15 minute, apoi frecați produsele mai dure și cele cu coajă cu o perie pentru legume. Uscați temeinic toate produsele înainte de a le consuma.
Rețineți că punctul de mai sus referitor la a nu spăla fructele și legumele înainte de a fi gata să le consumați rămâne valabil. Utilizați o baie completă de bicarbonat de sodiu în chiuvetă numai dacă intenționați să folosiți multe produse; în caz contrar, un bol cu apă și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu va fi suficient pentru unul sau două produse la un moment dat.
Unele fructe și legume trebuie dezinfectate mai mult decât altele?
O mulțime de americani sunt mai îngrijorați în acest moment de modul în care își vor plăti chiria sau ipoteca decât de cheltuielile suplimentare pe produse organice. Acestea fiind spuse, merită să acordați atenție produselor care sunt mai susceptibile de a fi contaminate de pesticide, astfel încât să știți unde să vă concentrați eforturile de igienizare.
În fiecare an, Grupul de lucru pentru mediu publică o listă cu „Dirty Dozen” (produse susceptibile de a conține cele mai multe pesticide) și „Clean Fifteen” (produse pentru care nu trebuie să vă faceți atâtea griji). Atunci când igienizați fructele și legumele, țineți cont de această distincție.
The Dirty Dozen (în ordine): Căpșuni, spanac, kale, nectarine, mere, struguri, piersici, cireșe, pere, roșii, țelină, cartofi, ardei iute.
Cumpărați aceste produse organice, dacă puteți, și aveți întotdeauna mare grijă când le clătiți pentru a elimina substanțele nedorite.
The Clean Fifteen (în ordine): Avocado, porumb dulce, ananas, ceapă, papaya, mazăre dulce (congelată), vinete, sparanghel, conopidă, cantaloupes, broccoli, ciuperci, varză, pepene galben, kiwi.
You’ll still want to give these items a good 30 second scrub down under cold water, but you’ll have less to worry about when it comes to contamination.
Fii inteligent, nu stresat
Este greu să nu ne gândim prea mult la tot ceea ce aducem în casele noastre acum, dar când vine vorba de alimentele de la magazinul alimentar, este util să putem separa realitatea de ficțiune – mai ales când faptele arată că nu este atât de îngrijorător pe cât ați putea crede. Urmați sfaturile de mai sus pentru a igieniza fructele și legumele și nu ar trebui să aveți de ce să vă faceți griji.