10 beneficii surprinzătoare ale cafelei pentru sănătate
Data: 02.12.2024
Cuprins
Odată ca niciodată, cafeaua avea o reputație proastă. Consumul de cafea era asociat cu un risc crescut de boli de inimă, cu reacții accentuate la stres și cu alte aspecte negative.
Cu toate acestea, cafeaua își primește acum meritele.
Se pare că ceașca zilnică de delicii a unei persoane are multe beneficii surprinzătoare pentru sănătate.
Iată 10 dintre cele mai surprinzătoare beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea.
Cafeaua este plină de antioxidanți.
Repede! Din ce boabe își iau antioxidanții majoritatea americanilor?
Cei care au ghicit că boabele de cafea, sau mai bine cunoscute sub numele de boabe de cafea, ar avea dreptate.
Potrivit Medical News Today, nicio altă sursă de antioxidanți nu poate atinge cafeaua în această privință.
În plus, nu contează dacă o persoană bea cafea decofeinizată sau obișnuită.
Ambele versiuni ale acestei delicioase băuturi brune au aceeași forță antioxidantă.
Antioxidanții din cafea care luptă împotriva bolilor, denumiți chinine, capătă o putere suplimentară odată ce au fost prăjiți.
Și pentru că americanii beau atât de multă cafea, ei primesc doze suplimentare de antioxidanți datorită volumului mare de cafea pe care aleg să îl bea.
Cafeaua ajută la prevenirea diabetului.
Datele din 15 studii separate privind cafeaua arată dovezi destul de solide că consumul acestei băuturi populare poate preveni diabetul, potrivit WebMD.
Frank Hu, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard, a comentat rezultatele a nouă studii diferite privind relația dintre diabetul de tip 2 și cafea.
Studiile au urmărit aproape 200.000 de persoane care au recunoscut că beau șase sau mai multe cești de cafea în fiecare zi.
Rezultatele arată că aceste persoane erau cu 35% mai puțin susceptibile de a dezvolta/avea diabet de tip 2 decât persoanele care beau mai puțină cafea pe zi.
Rezultatele au fost consecvente, indiferent de localizarea geografică a persoanei (în Europa și Statele Unite), greutatea, sexul și alți factori.
Cercetări suplimentare efectuate în Australia sugerează că, pentru fiecare ceașcă de cafea pe care o persoană o bea pe zi, riscul său de diabet de tip 2 scade cu 7%. (Rezultate similare au fost găsite la persoanele care beau ceai sau chiar la cele care beau cafea decofeinizată).
Cafeaua este o ceașcă de fericire!
Healthline.com raportează că persoanele care au consumat mai mult de patru cești de cafea pe zi s-au confruntat cu depresie la rate mai scăzute comparativ cu cei care nu consumă.
Cei care beau patru căni de cafea pe zi și-au redus riscul de depresie cu 20%.
În plus, un alt studiu, care a urmărit peste 200 000 de persoane, care au declarat că beau patru sau mai multe cești de cafea pe zi, erau mai puțin susceptibile de a muri prin sinucidere cu până la 53%.
Aceasta este o veste foarte bună pentru cei care fac o cană întreagă de cafea și o beau în fiecare zi.
Consumul de cafea vă ajută să vă protejați ficatul.
Apropo de persoanele care beau patru cești de cafea pe zi sau mai mult… Aceste persoane prezintă, de asemenea, un risc redus de boli hepatice.
Un studiu care a urmărit consumatorii de alcool care consumau cafea a constatat că cei care beau cafea și-au redus riscul de ciroză cu 22%.
Se presupune că cafeaua trebuie să aibă un ingredient care protejează ficatul împotriva bolilor hepatice, inclusiv a cirozei care apare în urma consumului de alcool.
Mai mult, rezultatele unui studiu, care a fost publicat în revista Hematology, au arătat că și consumul de cafea decofeinizată poate reduce nivelul enzimelor din ficat.
Acest lucru îi determină pe cercetători să concluzioneze că beneficiile pentru sănătatea ficatului găsite în cafea nu sunt legate de conținutul său de cofeină.
Persoanele care doresc să își reducă riscul de a dezvolta boli hepatice pot bea două sau mai multe cești de cafea pe zi pentru a-și reduce riscul de boli hepatice cu aproape 70%.
Cafeaua vă ajută ficatul în mai multe moduri!
Ca și cum riscul redus de boli hepatice nu ar fi fost o veste suficient de bună, cercetătorii din Italia au ajuns la concluzia că unii consumatori de cafea prezintă un risc redus de a face cancer la ficat.
Cei care beau trei cești de Joe pe zi sau mai mult își pot reduce riscul de cancer hepatic cu 50% sau mai mult.
Cafeaua este o sursă excelentă de vitamine.
Unii oameni detestă să ia vitamine în fiecare zi: Numărul de tablete pe care o persoană trebuie să le ia pentru a rămâne sănătoasă se poate aduna cu adevărat.
Cu toate acestea, băutorii de cafea primesc un plus de nutriție prin ceașca lor zilnică de cafea.
O singură ceașcă conține următorii nutrienți:
Vitamina B5 – 6% RDA
Vitamina B2 – 11% RDA
B3 și B1 – 2% RDA
Mangan și potasiu – 3% RDA
Niacină și magneziu – 2% CDR
Cafeaua vă oferă performanțe sporite la efort.
Mulți nu s-ar gândi să bea o ceașcă de java înainte de a merge la sală sau de a alerga. Păcat.
În medie, sportivii care au consumat cofeină înainte de antrenament au înregistrat o creștere a performanțelor cu 11% până la 12%.
Consumul de cafea ajută la creșterea pierderii de grăsime.
Legat de modul în care cafeaua cu cofeină poate crește performanța la efort este capacitatea sa de a ajuta organismul să ardă grăsimi.
Consumul de cafea poate crește nivelul de adrenalină al organismului. De asemenea, oferă un stimulent sistemului nervos, care dă organismului un semnal pentru a arde grăsimile.
Odată ce organismul descompune aceste grăsimi în exces, le poate folosi drept combustibil.
Cafeaua te face mai inteligent?
Pentru cei care doresc să își sporească puterile creierului, sursa super geniului ar putea fi în ceașca lor de cafea de dimineață.
Cofeina din cafea blochează adenozina, care este un neurotransmițător inhibitor.
Aceasta, la rândul său, crește eliberarea de norepinefrină și dopamină, care sunt neurotransmițători puternici.
Mai simplu spus, acest lucru duce la creșterea puterii de ardere a creierului.
Cafeaua vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă!
Cine nu vrea să trăiască mai mult? Conform unui raport publicat pe site-ul web al Universității Harvard, s-a demonstrat că consumul moderat de cafea – adică între trei și patru cești pe zi – mărește durata de viață cu până la 15%.
Cele mai mari reduceri ale riscului de deces au apărut în cazul celor care au băut mai multă cafea decât mai puțină.