Tot ce trebuie să știi despre sistemele de încălzire în pardoseală

Tot ce trebuie să știi despre sistemele de încălzire în pardoseală
Timp de citire: 5 minute

Data: 26.06.2023

Atunci când vrei să te bucuri de mai mult confort în interiorul locuinței tale este firesc să îți dorești un upgrade chiar și la nivelul sistemelor de încălzire folosite. Pe lângă sistemele tradiționale de încălzire, în ultimii ani par să câștige teren din ce în ce mai mult sistemele de încălzire în pardoseală. Acestea sunt un mod excelent de îmbunătățire a performanțelor termice ale unei clădiri, deoarece ele pot suplimenta confortul termic fără a implica costuri foarte mari în ceea ce privește încălzirea.

CE ESTE UN SISTEM DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ?

Sisteme de încălzire prin pardoseală

Un sistem de încălzire în pardoseală reprezintă o rețea de țevi, dispuse sub stratul final de pardoseală, la nivelul plăcii de beton, sau îngropate în izolația termică, care au rolul de a încălzi zona inferioară a locuințelor. Pentru ca un sistem de încălzire în pardoseală să funcționeze eficient este nevoie de două lucruri importante și anume de un substrat sănătos și curat, fără fisuri sau denivelări și de o pardoseală care să permită trecerea căldurii la nivelul camerei.

Este important de știut de asemenea faptul că sistemele de încălzire în pardoseală pot fi de două feluri:

  • sisteme de încălzire în pardoseală electrice– care funcționează prin alimentare cu energie electrică, foarte eficiente din punct de vedere energetic, termic și economic;
  • sisteme de încălzire în pardoseală pe bază de țevi cu apă- care folosesc un caroiaj sau o rețea de țevi prin care circulă apa caldă, transferând căldura la nivelul întregii suprafețe.

Este important de asemenea să știi că este nevoie de o compatibilitate între sistemul de încălzire în pardoseală și sistemul de acoperire, deoarece există și materiale care pot obtura trecerea temperaturii spre interiorul camerelor. Spre exemplu, parchetul triplu stratificat este prea gros pentru a permite trecerea căldurii, în vreme ce parchetul laminat este prea subțire pentru a rezista. La mijloc însă se află parchetul dublu-stratificat și cel triplustratificat, care pot fi folosite fără probleme împreună cu un sistem de încălzire în pardoseală.

DE CE SUNT EFICIENTE SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ?

Una dintre tendințele moderne în ceea ce privește construirea, amenajarea interioară a locuințelor și întreținerea acestora este cea care vizează eficiența energetică a clădirilor. Acest lucru presupune de fapt folosirea unor sisteme economice, prietenoase cu mediul, care să aducă beneficii pe termen lung beneficiarilor, dar și structurii în sine. Un exemplu în acest sens este izolarea termică a locuințelor, care reduce pierderile de căldură la nivelul punților termice (zone constructive prin care se realizează schimburi de temperatură cu exteriorul: joncțiunea la nivelul pereților cu placa de beton, golurile pentru uși și ferestre sau placa peste ultimul nivel etc.). Alături de izolarea termică, dar și de alte tipuri de lucrări, instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală contribuie la eficientizarea termică a clădirilor.

Principiul de funcționare a unui sistem de încălzire în pardoseală este simplu: apa circulă prin interiorul țevilor, în vreme ce acestea, conform principiului transferului de căldură, transmit temperatura la nivelul pardoselii. Rezultatul este măsurat prin temperatura resimțită la nivelul extremităților inferioare ale corpului (la nivelul picioarelor), ceea ce se traduce prin confort termic ridicat. Un aspect important este și faptul că un sistem de încălzire în pardoseală poate ridica cu câteva grade temperatura unei camere, mai ales dacă efectele sistemului sunt dublate de sisteme tradiționale de încălzire, precum centralele termice.

CE AVANTAJE OFERĂ SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ?

Dincolo de a fi sisteme moderne și tehnologii inovative de încălzire, sistemele de încălzire în pardoseală oferă și alte avantaje notabile, pe care fiecare beneficiar ar trebui să le cunoască. Iată care sunt câteva dintre acestea:

Economie de spațiu

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă sistemele de încălzire în pardoseală este economia de spațiu, datorită faptului că nu necesită echipamente sau dispozitive montate în interiorul camerelor, într-un mod vizibil. Spre exemplu, în cazul centralelor termice este nevoie ca a cestea să alimenteze caloriferele și radiatoarele, însă acestea din urmă sunt consumatoare de spațiu, iar uneori sunt chiar inestetice. În cazul sistemelor de încălzire în pardoseală acest aspect nu este o problemă, deoarece acestea sunt îngropate între placa de beton și stratul final de acoperire. Acest lucru ajută la organizarea mai bună a spațiului interior și la un aspect mai aerisit al camerelor.

Economii financiare

Sistemele de încălzire în pardoseală pot reduce foarte mult costurile cu încălzire, tocmai datorită faptului că circulația fluxului de căldură se face treptat, de la nivel inferior la nivel superior (aerul cald este mai ușor decât aerul rece, drept pentru care se va menține în jumătatea superioară a camerei).

Eficiență energetică a clădirilor

Din ce în ce mai mult dezvoltatorii imobiliari pun accent pe eficiența termică a clădirilor, iar auditările energetice ale acestora evidențiază nevoia de a beneficia de case care cosnumă puțin. Certificatul energetic al clădirilor presupune încadrarea acestora în clase de eficiență energetică, iar sistemele moderne de încălzire sunt în mod cert o alegere bună în acest sens. Alături de izolarea termică, de montarea unor elemente calitative de tâmplărie și de monolitizarea corectă a elementelor de construcție, instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală este cea mai bună soluție pentru o eficiență termică ridicată a structurilor.

CÂT COSTĂ SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ?

Cât costă sistemele de încălzire în pardoseală

Costurile pentru aceste soluții de încălzire variază în funcție de dimensiunea camerelor sau spațiilor, în funcție de materialele folosite și nu în ultimul rând, de manoperă. În general aceste sisteme au costuri care încep de la circa 300 de euro pe locuință, iar în funcție de complexitatea lucrării prețurile pot depăși circa 2000 de euro.

În final, ar trebui să știi despre sistemele de încălzire în pardoseală faptul că acestea se instalează cu ușurință, însă că necesită decopertarea straturilor existente de pardoseală și de reparații realizate la nivelul suprafeței plăcii de beton. Spre exemplu, dacă placa prezintă fisuri, acestea trebuie reparate, prin deschidere locală și injectare de lapte de ciment și acoperire cu un strat de șapă. În cazul în care placa prezintă fisuri prin care curge apa infiltrată în capilaritatea betonului (cum ar fi cazul plăcilor în contact direct cu solul, ca prelungire a fundației), este nevoie de injectarea unei rășini poliuretanice, care în contact cu apa expandează și blochează porozitatea în zona problematică.

Nu în ultimul rând, placa de beton trebuie acoperită cu o șapă autonivelantă, iar peste aceasta este nevoie de aplicarea unui strat de izolare. Acesta poate fi realizat din polistiren, vată minerală sau spumă poliuretanică, în care se poate integra sistemul de încălzire în pardoseală.

Mentenanța unui sistem de încălzire în pardoseală se poate face cu ușurință, la fel ca și montajul, însă necesită firme specializate pentru reparații, cu experiență în domeniul instalațiilor. Este nevoie să lucrezi cu profesioniști în domeniu, deoarece aceștia cunosc detaliile sistemelor de încălzire în pardoseală și te pot ajuta să te bucuri de eficiență și confort termic prin implementarea acestei noi tehnologii de încălzire.

4.4/5 - (377 votes)
A fost utilă această postare?
481
93
Tot continutul este protejat de drepturile de autor © 2015-2023. 151.ro