Termenul „izolație”, după cum sugerează și numele, se referă la materiale care au proprietatea de a se opune rezistenței la sunet și căldură. Prin urmare, industria construcțiilor o folosește pentru a obține condițiile potrivite de confort termic în interiorul unei locuințe. Astfel, izolațiile termice au o rezistență ridicată și sunt aplicate pe pereții clădirii pentru a evita pierderile de căldură și pentru a menține temperatura internă constantă. Dacă alegeți materiale de performanță ridicată veți economisi semnificativ atunci când vine vorba de facturi.

Caracteristicile materialelor izolante

Cum alegem izolația pentru casă? Trebuie sa tii cont de mai multi factori care contribuie la definirea capacitatii de izolare: grosimea materialului ales, valoarea conductivitatii termice. Cu cât materialul este mai dens, cu atât izolația este mai bună, asigurând o bună izolare termică care împiedică pierderea căldurii în timpul iernii și intrarea căldurii în timpul verii. Tocmai din acest motiv conductivitatea termică (indicată cu λ) este un alt factor de luat în considerare: pentru a vă izola bine locuința, trebuie să alegeți materiale care vă adăpostesc de schimbarea temperaturilor, deci cu conductivitate scăzută.

Acum că ai aflat care sunt caracteristicile unei izolații, putem trece la protejarea termică a casei. Este posibil ca unele firme să procedeze în moduri diferite. În primul caz, se va folosi un strat de material izolant, cum ar fi vată de sticlă sau plută: scopul va fi de a alege un material cât mai izolator posibil pentru a evita impactul oferit de schimbările climatice. În al doilea caz, materialul ales va fi introdus în cavitatea dintre peretele exterior (din material mai puțin gros) și cel intern (mai gros). Pentru acest tip de intervenție, vata de sticlă este adesea folosită ca material termic.

Tipuri de izolații

Izolații sintetice

Materialele sintetice sunt ideale pentru cei care doresc să cumpere produse care au un raport calitate-preț excelent. Acestea sunt, de fapt, materiale cum ar fi poliester, spume sau polietilenă expandată; ele sunt realizate prin prelucrarea uleiului. Printre caracteristicile cheie putem identifica costul redus și o bună izolare termică, acestea sunt, de asemenea, produse caracterizate printr-o instalare ușoară, au o durabilitate excelentă în timp și necesită puțină întreținere.

Panouri termoizolante

Conductivitate termică scăzută, rezistență la intemperii și preț competitiv. Panourile sunt o soluție excelentă pentru a crea confortul potrivit fără a cheltui o sumă excesivă. Din acest punct de vedere, există panouri poliuretanice și din polistiren.

Panourile poliuretanice sunt utilizate pe scară largă pentru a izola tavanele și podelele. În general, ele sunt utilizate în multe domenii de construcție: sunt compuse din spumă poliuretanică închisă între foi de hârtie din fibră de sticlă sau bitum.

Izolatori minerali

După cum reiese din nume, acești izolatori sunt compuși anorganici prezenți în natură și extrași din mine, adică minerale. Este alegerea perfecta pentru cei care isi doresc un produs rezistent, cu o buna izolare termica si care, mai presus de toate, este reciclabil si biodegradabil. Alte caracteristici ale izolațiilor minerale sunt durabilitatea în timp. Singurul dezavantaj este prețul, deoarece acestea sunt mai scumpe decât izolațiile sintetice.

Izolatori vegetali

Ecologici și eco-durabili: izolatorii de origine vegetală provin din materiale naturale și, din acest motiv, sunt reciclabili. Alegerea acestui tip de izolare este potrivită dacă sunteți în căutarea unui produs care garantează o bună izolare termică, care este durabilă în timp și care nu se strică la contact cu umiditatea. Aceștia sunt, evident, produse mai scumpe, dar alegerea lor poate fi luată în considerare dacă doriți un izolator bun, care este, de asemenea, non-toxic și respirabil.

4.3/5 - (180 votes)
Tot continutul este protejat de drepturile de autor. © 2015-2021. 151.ro